Κατεβάστε από εδώ τα θέματα και τις λύσεις των Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων του μαθήματος "Προγραμματισμός Υπολογιστών" (Python) των Πανελλαδικών εξετάσεων 2017 έως 2019.

Θέματα και Λύσεις 2019

them_progyp_epal_c_hmer_190611.pdf

lyseis_python_2019.doc

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2018. Για τη σχετική Υπουργική Απόφαση πατήστε εδώ.


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

8-6-2018

- ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

11-6-2018

- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

- ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

                Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ

13-6-2018

-    ΙΣΤΟΡΙΑ

-    ΦΥΣΙΚΗ

- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

15-6-2018

-    ΛΑΤΙΝΙΚΑ

-    ΧΗΜΕΙΑ

- ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ

19-6-2018

-    ΒΙΟΛΟΓΙΑ

-    ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2017 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2017 με το Νέο σύστημα(πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (πατήστε εδώ).

 

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

 

Κατεβάστε από εδώ και εγκαταστήσετε τη γλώσσα Python στον υπολογιστή σας. Συνδεθείτε εδώ για το online documentation.

 

 

Βιβλία για τη γλώσσα Python στα Ελληνικά

Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών - Β' Τάξη ΕΠΑΛ, των Αράπογλου Α., Βραχνού Ε., Κανίδη Ε., Μακρυγιάννη Π., Μπελεσιώτη Β., Τζήμα Δ.

Προγραμματισμός Υπολογιστών - Γ' Τάξη ΕΠΑΛ, των Αράπογλου Α., Βραχνός Ε., Κανίδης Ε., Λέκκα Δ., Μακρυγιάννης Π., Μπελεσιώτης Β., Παπαδάκης Σπ., Τζήμας Δ.

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με την Python, του Νίκου Αγγελιδάκη.

Οδηγός Python Μέσω Παραδειγμάτων, του Δημήτρη Λεβεντέα.

A Byte of Python, του C H Swaroop, μεταφρασμένο από την ελληνική κοινότητα του Ubuntu.

Παιχνίδια σε Python & Pygame, του Μανώλη Κιαγιά.

Mini εγχειρίδιο Python, της Ταμπάκη Ειρήνης-Μαρίας

Python Programming, της Αντωνίας Τερζίδου

Think Python - How to Think Like a Computer Scientist, του Allen Β. Downey (μετάφραση από ΤΕΙ Λάρισας).

 

Στις 10-18 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Εκατομμύρια παιδιά, νέοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής θα ενώσουν τις προσπάθειές τους, θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ.

Οι μαθητές του σχολείου μας αλλά και οποιοσδήποτε άλλος το επιθυμεί μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα http://studio.code.org/join/CTMXGA για να κάνουν εγγραφή με το Ονοματεπώνυμό τους και να πάρουν μια γεύση από τον μαγικό κόσμο του προγραμματισμού. Κάθε επόμενη φορά θα κάνετε σύνδεση στον λογαριασμό σας στην ιστοσελίδα http://studio.code.org για να συνεχίσετε τις δραστηριότητες που επιθυμείτε.

Άλλες ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες είναι:

 

Στις 11-19 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες.

Οι μαθητές του σχολείου μας αλλά και οποιοσδήποτε άλλος το επιθυμεί μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα http://studio.code.org/join/CTMXGA για να κάνουν εγγραφή με το Ονοματεπώνυμό τους και να πάρουν μια γεύση από τον μαγικό κόσμο του προγραμματισμού. Κάθε επόμενη φορά θα κάνετε σύνδεση στον λογαριασμό σας στην ιστοσελίδα http://studio.code.org για να συνεχίσετε τις δραστηριότητες που επιθυμείτε.

Άλλες ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες είναι:

Η δημιουργία του Ψηφιακού Σχολείου αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι βασικό συστατικό του Νέου Σχολείου. Η βασική πρόκληση που καλείται αυτό να αντιμετωπίσει σήμερα είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων, αλλά και στη σχολική ζωή ευρύτερα. Στα πλαίσια των παραπάνω, αναπτύχθηκαν:

 • Ψηφιακή πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ebooks.edu.gr/new/, όπου υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή όλα τα μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου.
 • Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα θα παρέχονται ξεχωριστά και στη σελίδα http://www.study4exams.gr. Τα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα σκοπεύουν να προσφέρουν ένα συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες προετοιμασίας τους, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.

Άλλες ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες είναι η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του ΟΕΔΒ και η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Π.Ι.

Γενικές συντομεύσεις πληκτρολογίου
? CTRL+C (Αντιγραφή)
? CTRL+X (Αποκοπή)
? CTRL+V (Επικόλληση)
? CTRL+Z (Αναίρεση)
? DELETE (Διαγραφή)
? SHIFT+DELETE (Οριστική διαγραφή του επιλεγμένου στοιχείου χωρίς να τοποθετηθεί στον Κάδο Ανακύκλωσης (Recycle Bin))

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα λογισμικά που υπάρχουν στο εργαστήριο πληροφορικής.

 • Gimp: Πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (αντίστοιχο του photoshop). Επίσης έναν online photo editor θα βρείτε στη διεύθυνση http://pixlr.com/editor/
 • Audacity: Πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου.
 • VideoPad Video Editor: Πρόγραμμα επεξεργασίας video.
 • LMMS: Πρόγραμμα δημιουργίας μουσικής στον υπολογιστή.
 • BlueGriffon: Πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων. Επίσης έναν online html, css και javascript editor θα βρείτε στη διεύθυνση http://codepen.io/pen/. Τους κωδικούς των χρωμάτων της html θα τους βρείτε στη διεύθυνση http://html-color-codes.info/
 • Blender: Πρόγραμμα δημιουργίας 3D περιεχομένου.
 • Synfig Studio: Πρόγραμμα 2D για animation.
 • Διερμηνευτής Γλώσσας: Είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης αλγορίθμων και σε μορφή ψευδοκώδικα, ειδικά σχεδιασμένο για τη ΓΛΩΣΣΑ προγραμματισμού που διδάσκεται στα πλαίσια του μαθήματος Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (ΑΕΠΠ) της Γ΄ Γενικού Λυκείου.
 • Γλωσσομάθεια: Είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού.
  Η γλώσσα που υλοποιεί είναι αυτή που διδάσκεται στα πλαίσια του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον" (ΑΕΠΠ), της τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου.
 • www.pseudoglossa.gr: Online Διερμηνευτής για την Ψευδογλώσσα της ΑΕΠΠ.
 • Δημιουργός Διαγραμμάτων Ροής: Είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης και εκτέλεσης αλγορίθμων απευθείας σε μορφή διαγραμμάτων ροής.
 • AppInventor: Πρόγραμμα δημιουργίας android εφαρμογών. Οδηγίες εγκατάστασης και Πως να ξεκινήσετε. Η ιστοσελίδα δημιουργίας των εφαρμογών είναι η http://ai2.appinventor.mit.edu
 • Python: Γλώσσα προγραμματισμού. Για να ξεκινήσετε διαβάστε το Python Documentation. Έναν online διερμηνετή της Python (καθώς και άλλων γλωσσών προγραμματισμού) θα βρείτε στη διεύθυνση http://repl.it/languages/Python